parallax background

Nes

Nes

Nes is een van de drukstbevolkte dorpen van het waddeneiland Ameland. Het dorp is een stuk drukker dan de andere gezien de vele winkels en restaurantjes die er samen met de authentieke oude huisjes en gebouwen het straatbeeld vormen. De commandeurshuisjes die nog doen herinneren aan het verleden zijn een interessante bezienswaardigheid. Ze hebben er ook voor gezorgd dat Nes een beschermde dorpskern heeft.

Restaurants en winkels in Nes

De vele winkels en restaurants vormen een harmonieuze combinatie met de authentieke gebouwen die door een uitstekend restauratiebeleid in goede staat behouden zijn gebleven. De oude dorpskern is gebouwd rond een vrijstaande kerktoren die dienst deed als zeebaken.

Korenmolen De Phenix

Zoals op andere plaatsen op het eiland staat er nabij het dorp ook een molen. Korenmolen de Phenix, die in het noorden van het dorp staat, maalde graan tot meel waarmee de lokale bakkers het molenbrood bakten. Het is de enige grondzeiler-korenmolen in de provincie Friesland. Vandaag is de molen opnieuw open voor het publiek en maalt het opnieuw graan tot meel. Ook wordt de molen nog gebruikt om roggebrood te maken wat een streekproduct is.

Kakebienen

In de zeventiende en achttiende eeuw kende de walvisvaart hoogtij op Ameland. Begin de achttiende eeuw begonnen de eilandbewoners zelf met op walvissen te jagen. Dit was een tijdrovende activiteit die niet altijd een goede afloop kende. De toegangspoort van de Burgemeester Walda school bestaat uit kakebienen van een blauwe vinvis en herinneren dus nog steeds aan de geschiedenis van de walvisjacht op het eiland.

Jezuïetenbegraafplaats

Langs de Ballumerweg ligt een kerkhof dat tot 1912 dienst heeft gedaan als begraafplaats. Eerder werden er een aantal stoffelijke overschotten uit de oude kerk overgebracht naar dit kerkhof. In totaal zestien overledenen waaronder een aantal paters van de Jezuïeten. Ook andere religieuzen die in het pastoraat werkten en wegens vervolging niet thuis begraven konden worden kregen hun laatste rustplaats eveneens hier.

X