parallax background

Hollum

Hollum

Hollum is een dorp op het Nederlandse waddeneiland Ameland. Gelegen aan de Borndiep is het het meest westelijke dorp van de vier op het eiland. Tegelijk is het ook het grootste. In het dorp Hollum stap je letterlijk in de levendige geschiedenis van het eiland Ameland binnen. In straten als de Burenlaan en de Oosterlaan is de rijke historie van Ameland nog springlevend. Deze straten maken dan ook samen met de Herenweg en een deel van de Westerlaan deel uit van het beschermde dorpszicht.

Getande randen

De vele monumentale commandeurswoningen in het dorp weerspiegelen de welvaart die er op het eiland heerste in de 17e en 18e eeuw. De getande randen in de gevels van de schipperswoningen geven aan wat de rang was van de zeevaarder die het huis bewoonde. Hoe meer getande gevelranden hoe hoger de rang.

Vuurtoren

In het dorp staat ook de vuurtoren van Ameland. Met zijn 55 meter hoogte is dit het meest markante gebouw van het eiland. Overal op het eiland voel je zijn aanwezigheid en zijn lichtsterkte is een van de sterkste ter wereld. Niet alleen zijn ‘s nachts de lichtstralen tot ver buiten het eiland te zien, maar ook bij daglicht toont de toren imposant met zijn karakteristieke rood-witte banen die vanaf iedere plek op het eiland te herkennen zijn. De vuurtoren is vandaag de dag geopend voor het publiek en de bezoeker treft op iedere verdieping boeiend ingerichte exposities. Meer dan tweehonderd treden behoeven overwonnen te worden om beloond te worden met een indrukwekkend panorama.

Bezienswaardigheden in Hollum

Voordat de inwoners zich gingen bemoeien met de walvisjacht hadden ze al een jarenlange geschiedenis in de visvangst in de Waddenzee. De Afslag was de plaats waar vroeger vis werd verkocht van de vissers. De verkoop ging er door als een soort veiling van de vangst. De visserijgeschiedenis kent daarnaast ook zijn historische verhalen. Zo staat er een beeld van Hidde Dirks Kat, de beroemdste Amelandse commandeur in het dorp. Zijn faam genoot hij nadat hij vast kwam te zitten met zijn schip in het ijs dat uiteindelijk verging toen hij Groenland bereikte en daar overwinterde. Een ander opvallend gebouw in het dorpje is de korenmolen waar meel wordt gemalen en mosterd gemaakt.

X