parallax background

Ballum

Ballum

Het fraaie dorp Ballum is zowat het kleinste dorpje van het Nederlandse waddeneiland Ameland. Gelegen in het westen van het eiland staat het vooral bekend als een authentiek dorp waar een groot stuk geschiedenis van Ameland en de Waddeneilanden terug te vinden is. Een deel van het dorp is een beschermd dorpsgezicht en is daarmee een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. De Camminghastraat, aan beide zijden begroeid met bomen, bepaalt voornamelijk het karakter van het dorp.

Bezienswaardigheden in Ballum

In het dorpje Ballum bevinden zich heel wat gebouwen die in de lijst gerangschikt staan van rijksmonumenten. Het meest bekende is ongetwijfeld de klokkentoren. Deze werd gebouwd in 1755 in opdracht van de familie Schwartzenberg thoe Hohenlansberg. De vrijstaande ongelede zadeldaktoren vervind een houten toren en diende als luidtoren voor de tijd en alarm. Later, in 1870, werd de klokkentoren verhoogd met twee en een halve meter. Naast de toren bevindt zich de kerk van het dorpje. Deze zaalkerk werd gebouwd ter vervanging van een middeleeuwse kerk. In de kerk is vooral de preekstoel een bezienswaardigheid. Deze heeft immers gecanneleerde korinthische pilastersen met schelpen en bloemen versierde panelen. Andere rijksmonumenten in het dorp zijn karakteristieke Amelander huizen onder een zadeldak tussen topgevels. Deze dateren uit de achttiende eeuw en herinneren aan een agrarisch verleden. Bij het dorp is een klein vliegveld dat ook volop toeristische activiteiten aanbiedt. Zo kan er tijdens de zomerperiode een rondvlucht boven het eiland worden gemaakt of voor de durvers: parachutespringen.

Het voormalige Camminghaslot

Tot 1829 stond er een echt slot in het kleinste dorpje van Ameland maar tot op vandaag is er weinig bewaard gebleven van dit kasteel. Alleen de grafsteen, die gebruikt werd voor de afsluiting van de grafkelder is nog bewaard gebleven. Deze doet nu zijn dienst als vloer van het baarhuisje op de lokale begraafplaats. Voordat Ameland tegen de zee werd beschermd waren de gronden buiten het dorp verdeeld. Aan de hand van het veekeringshek werd voorkomen dat het loslopende vee uit de buitenweide in het dorp kon komen. Een ander zicht in het dorpscentrum is de korenmolen. Deze stond lang ten dienste van de bevolking die erg afhankelijk was van de graanproductie. De molen was lange tijd octrooibeschermd waardoor geen andere molen kon worden gebouwd. In de molen werden verschillende graansoorten zoals rogge, tarwe en gerst verwerkt.

X